Lekka, letnia sałatka z nektarynkami, prosciutto, mozarellą, pomidorkami cherry i miodowym dresingiem zaserwowana na sałacie rzymskiej to idealny pomysł na piknikową przekąskę pod gołym niebem.

Składniki:

  • 3 dojrzałe nektarynki
  • 8-10 sztuk pomidorków cherry
  • 1 duża kulka mozarelli
  • 6-8 plasterków szynki prosciutto
  • sałata rzymska
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Owoce i warzywa dokładnie umyj i osusz. Nektarynki pokrój w ósemki pozbywając się pestek i ułóż na sałacie. Na wierzch połóż szynkę, przekrojone na pół pomidory i porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę. Całość polej dresingiem z oliwy, miodu i szczypty soli. 

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz