SamaSzama.pl

Tarta z burakami i serem kozim

Tarta z burakami i serem kozim

To świetna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno. Jeśli lubicie buraki na słodko to koniecznie musicie spróbować tego dania.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • żółty ser kozi
  • 4 średniej wielkości buraki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki miodu
  • odrobina tymianku
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Średniej wielkości buraki umyj dokładnie, odetnij końcówki i gotuj aż zmiękną (około 45 minut). Gdy buraki będą już gotowe odstaw do wystygnięcia. W tym czasie pokrój cebulę i ser kozi w kostkę. Chłodne buraki obierz ze skórki i pokrój w cieniutkie plasterki. Formę do tarty wysmaruj masłem i ułóż na niej ciasto francuskie (ponakłuwaj je w paru miejscach widelcem). Następnie rozłóż równo na spodzie buraki, polej je łyżką miodu, posyp rozmarynem, połową pokrojonej cebuli i sera koziego. Ułóż kolejną warstwę składników w takiej samej kolejności i posyp szczyptą soli. Piecz w piekarniku przez 30 minut w 175 stopniach bez termoobiegu. Smacznego!

 

Tarta z burakamiTarta z burakami Tarta z burakamiTarta z burakamiTarta z burakamiTarta z burakami

 

 

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis