Przyjemna przekąska, którą można podać tak i na ciepło jak i na zimno. Idealna dla osób, które lubią buraki na słodko. 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • żółty ser kozi
  • 4 średniej wielkości buraki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki miodu
  • odrobina tymianku
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Średniej wielkości buraki umyj dokładnie, odetnij końcówki i gotuj aż zmiękną (około 45 minut). Gdy buraki będą już gotowe odstaw do wystygnięcia. W tym czasie pokrój cebulę i ser kozi w kostkę. Chłodne buraki obierz ze skórki i pokrój w cieniutkie plasterki. Formę do tarty wysmaruj masłem i ułóż na niej ciasto francuskie (ponakłuwaj je w paru miejscach widelcem).

Następnie rozłóż równo na spodzie buraki, polej je łyżką miodu, posyp rozmarynem, połową pokrojonej cebuli i sera koziego. Ułóż kolejną warstwę składników w takiej samej kolejności i posyp szczyptą soli.

Piecz w piekarniku przez 30 minut w 175 stopniach bez termoobiegu. Smacznego!

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz