SamaSzama.pl

Kakaowy jabłecznik

Kakaowy jabłecznik

Mamy właśnie sezon na jabłka. Szybki przepis na kakaowy jabłecznik może być świetnym pomysłem na wykorzystanie tych owoców.

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 jabłka
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki oleju

 

Sposób przygotowania:

Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. W dużej misce wymieszaj je z cynamonem i odstaw na chwilę. W tym czasie roztrzep jajka z połową cukru na jednolita masę oraz zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Następnie do jabłek dodaj resztę cukru, mąkę z pozostałymi suchymi składnikami, jajka i olej. Wszystko zmieszaj dokładnie drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę wlej do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy i piecz bez termoobiegu w 175 stopniach przez około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu możesz posypać ciasto cukrem pudrem.

 

kakaowy jabłecznikkakaowy jabłecznik kakaowy jabłecznikkakaowy jabłecznik kakaowy jabłecznikkakaowy jabłecznikkakaowy jabłecznikkakaowy jabłecznik

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis