Imprezy z okazji halloween nie mogłyby się odbyć bez dania z dyni. Na małą przekąskę idealne będą smaczne kawałki pieczonej dyni hokkaido. Dynię hokkaido można dostać właściwie w każdym większym sklepie. Jest dużo mniejsza od tej zwykłej a jej atutem jest to, że nie trzeba jej obierać ze skórki. Jest też słodsza i smaczniejsza, szczególnie dobrze smakuje po upieczeniu w piekarniku.

Dynia hokkaido to duża ilość karotenu (dobrze wpływa na wzrok i chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV). Witaminy B1, B2, PP, C, A. Fosfor, żelazo, wapń, potas i magnezu.

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek lub inne ulubione suszone przyprawy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię dokładnie umyj i przekrój na pół. Łyżką usuń pestki i miąższ. Wyczyszczoną dynię pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. W dużej misce zmieszaj kawałki dyni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami, miodem i oliwą.

Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż będzie miękka. Smacznego!

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz