Tatar z łososia to idealne danie nas świąteczny stół. Można go wzbogacić o suszone pomidory i szczypiorek. Łosoś będzie ciekawą alternatywą dla normalnego tatara z mięsa.

Łosoś to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka (i to bez względu na rodzaj hodowli). Ryba zawiera egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie, jak: leucyna, izoleucyna, walina i lizyna.

Składniki:

  • świeży filet surowego łososia
  • łosoś wędzony
  • słoik suszonych pomidorów w zalewie
  • szczypiorek
  • łyżka soku z cytryny
  • oliwki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Filet z łososia oczyść i pokrój w małą kostkę. Tak samo pokrój łososia wędzonego. Wystarczy jego niewielka ilość (około 1/5 ilości łososia surowego) aby delikatnie złamać smak surowej ryby.

W misce zmieszaj łososia, drobno posiekany szczypiorek i suszone pomidory. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj 2-3 łyżki zalewy z pomidorów suszonych. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na talerzu przystrój szczypiorkiem, pokrojonymi oliwkami i pomidorami.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz