SamaSzama.pl

Pasztet z białej fasoli

Pasztet z białej fasoli

Pasztet z fasoli to doskonała, lekka alternatywa dla tłustych, mięsnych pasztetów. Idealnie pasuje świąteczny stół. Spróbujcie koniecznie!

 

Składniki:

 

Sposób przygotowania

Fasolę namocz w wodzie i zostaw na około 12 godzin. Po tym czasie odcedź, zalej wodą i ugotuj z dodatkiem soli. Por pokrój w mniejsze kawałki i zarumień na patelni z dodatkiem masła. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomidory suszone pokrój w paseczki. Następnie zmiel fasolę blenderem na gładką masę. W dużej misce dodaj do niej por, jabłko, pomidory, 4-5 łyżek zalewy z pomidorów i jajka. Całość dopraw przyprawami. Dokładnie wymieszaj i przełóż do wąskiej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 min., do zrumienienia się pasztetu. Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi odchodzą od formy. Najlepiej smakuje na zimno z pieczywem lub jako dodatek do dań głównych. Smacznego!

 

Pasztet z fasoli Pasztet z fasoli Pasztet z fasoli Pasztet z fasoli Pasztet z fasoli Pasztet z fasoli Pasztet z fasoli

 

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis