Krem z grzybów może być świetną alternatywą dla świątecznej zupy grzybowej. Przygotowanie tej wyjątkowej zupy jest niezwykle proste! Na pewno będzie zaskoczeniem dla wszystkich przy stole.

Grzyby przede składają się z wody (zawierają jej tyle co warzywa), dlatego są niskokaloryczne. Są jednak ciężkostrawne, a to za sprawą budulca  – chityny, wielocukru o strukturze chemicznej podobnej do celulozy, czyli błonnika. Dostarczają nam niewielkich ilości soli mineralnych, zależnie od tego, czy ściółka, na jakiej rosną, jest bogata w minerały. Oprócz tego zawierają witaminę A w postaci karotenu, a także znaczne ilości witamin B1 i B2. Pozostałe witaminy, w tym C, występują w śladowych ilościach. Grzyby są także źródłem białka.

Składniki:

  • dwie szklanki suszonych grzybów leśnych (namocz je na kilka godzin wcześniej)
  • kilka pieczarek
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • biała część pora
  • 2 cebule
  • 1 ziemniak
  • masło
  • śmietana 30%
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotuj bulion na podstawie warzyw, dodając do niego w połowie gotowania pokrojonego w kostkę ziemniaka. Pieczarki podsmaż na maśle wraz z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj do nich resztę grzybów i duś jeszcze przez chwilę. Następnie całą zawartość patelni dodaj do bulionu.

Gotuj jeszcze przez 10 min. Gdy zupa przestygnie zblenduj ją na krem. Podawaj ze śmietaną, udekorowaną natką pietruszki.

Summary
recipe image
Recipe Name
Aromatyczny krem grzybowy
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz