Pieczone, faszerowane warzywa, takie jak papryka, cukinia czy bakłażan są zawsze świetnym pomysłem na szybkie i proste danie. Dlatego dziś lekki i pełny smaku bakłażan nadziewany fetą.

Bakłażan jest dobrym źródłem błonnika i wspomaga trawienie tłustych mięs. W 90% składa się z wody, a tylko 2% to cukry. Oberżyna dostarcza organizmowi potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • ser feta
  • natka pietruszki
  • świeże papryczki chili
  • szynka parmeńska
  • parmezan
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Bakłażan dokładnie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Posól odrobinę i piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie gdy bakłażany się pieką zrób farsz. Zmieszaj w miseczce rozdrobnioną widelcem fetę, dodaj posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną papryczkę chili. Po upieczeniu i wystudzeniu bakłażanów wyjmij miąższ łyżką i w jego miejsce włóż farsz.

Wszystko razem zapiecz jeszcze raz w 180 stopniach przez około 10 minut. Pod koniec pieczenia na wierzch połóż 2 plasterki szynki parmeńskiej i parmezan.

Summary
recipe image
Recipe Name
Bakłażany faszerowane serem feta
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz