Barszcz czerwony jest obowiązkowy na wigilijnym stole. Zazwyczaj przygotowywany jest w wersji z fasolą Jaś.

Buraki to wspaniały środek krwiotwórczy, od dawna uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii i wg. badań wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.

Składniki:

  • 1 litr bulionu z warzyw (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i pora gotowane z liściem laurowym i przyprawami)
  • 4 średnie buraki
  • szklanka fasoli Jaś
  • sól, pieprz, majeranek
  • sok z cytryny, odrobina cukru do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolę namocz co najmniej 12h wcześniej, następnie ugotuj do miękkości. Na gotujący się bulion wrzuć pokrojone w kostkę buraki. Dodaj przyprawy, sok z cytryny i szczyptę cukru i gotuj jeszcze przez 10 min. Podając zalej barszczem fasolę na przygotowanym wcześniej półmisku.

Summary
recipe image
Recipe Name
Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz