To deser nie tylko dla amatorów czekolady. Słodko-kwaśne połączenie składników tego ciasta daje naprawdę niesamowicie smakowity efekt. Maliny można zmienić na dowolny inny owoc np. śliwki.

Maliny zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Są bogactwem witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych – przede wszystkim potasu, magnezu, wapnia i żelaza).

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 tabliczki czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • 4-5 łyżeczek kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka (można zastąpić wodą)
  • ok. 1 i 1/2 szklanki malin

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym i kakao. Masło roztop w garnuszku na małym ogniu. Gdy całe się rozpuści dodaj do niego połamaną na kawałki 1 i 1/2 tabliczki czekolady i chwilę jeszcze potrzymaj na ogniu, aż wszystko się rozpuści. Odstaw na chwilę do wystygnięcia. Następnie do wymieszanych, suchych składników dodaj 3 jajka i wystudzone(!) masło z czekoladą. Wymieszaj wszystko dokładnie. Resztę czekolady posiekaj nożem na małe kawałki i również dodaj do ciasta.

Oczyszczone maliny podziel na pół. Jedną połowę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przelej masę do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy około 23×35 cm. Pozostałe maliny poutykaj w cieście i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni.

Piecz ok. 25 minut bez termoobiegu (góra-dół). Ciasto wewnątrz będzie nadal lekko wilgotne a na wierzchu powstanie chrupiąca skórka. Dla dekoracji możesz też posypać wystudzone ciasto cukrem pudrem. 

Summary
recipe image
Recipe Name
Brownie z malinami
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz