Na świąteczne „nie jedz tego, to na wigilię“ można przygotować pyszne ciasteczka maślano-pomarańczowe. Są na tyle wciągające, że zaspokoją potrzeby wszystkich ukradkowych podjadaczy.
Pomarańcza zawiera dużo beta-karotenu i witaminy C oraz wody. Woda wypłukuje z organizmu toksyny, a witamina C jest cenionym antyoksydantem, (unieszkodliwia agresywne cząstki tlenu powstające m.in. z powodu stresu, palenia papierosów, alkoholu czy małej ilości snu). Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Składniki:
- 200g margaryny
- 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki cukru
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 jajko
Składniki na lukier:
- cukier puder (ilość zależy od tego ile lukru chcemy uzyskać)
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy
- gorąca woda
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzyj z cukrem na jasny krem. Dodaj skórkę z pomarańczy. Mąkę przesiej i dodaj do masy maślanej. Całość wymieszać łyżką, aby powstało jednolite ciasto. Pozostaw je w lodówce przez ok. 30 min. Następnie schłodzone już ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość około 0,5cm. Wykrój ulubiony kształt przy pomocy foremki.
Piecz przez ok. 10 min. w 170 stopniach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na końcu przygotuj lukier dodając do gorącej wody cukier puder i sok. Całość wymieszaj. Dekoruj ciasteczka gdy wystygną.

1 Komentarz
Cudne :)