Ciasteczka owsiane to prosta, szybka i zdrowa przekąska. Wystarczy zmieszać składniki na ciasto i dorzucić ulubione dodatki np. siemię lniane i żurawina.

Żurawiana jest źródłem witaminy C, witamin B1 i B2, soli mineralnych (wapń, fosfor, miedź i jod),garbniki, taniny, kwas cytrynowy i jabłkowy. Ma też działanie antybakteryjne.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  •  półtorej szklanki mąki
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • pół szklanki kaszy manny
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego masła (pół kostki)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w dużej misce wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste możesz dodać odrobinę wody. Na papier do pieczenia wyłóż ciastka palcami lub łyżką nadając im okrągły kształt. Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut.

Summary
recipe image
Recipe Name
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

1 Komentarz

  1. Iwona Rogal Reply

    pyszne ciasteczka owsiane – zrobiłam je z Masłem Polskim z Mlekovity

Napisz komentarz