Ciasto francuskie jest świetną podstawą do wielu dań. Można je zawijać w rolady, formować rogale lub ciastka, a nawet przygotować całe danie główne na jego podstawie.

Osoby które nie mają cierpliwości na robienie własnego ciasta, mogą je łatwo dostać w każdym markecie. Przygotowanie dania nie jest pracochłonne i nie zajmuje wiele czasu a z pewnością będzie smakować każdemu. 

Warto pamiętać, że ciasto francuskie jest kaloryczną przekąską. Ponadto, zawiera znaczną ilość węglowodanów i cholesterolu oraz tłuszczu. Odnajdziemy w nim co prawda błonnik, ale są to śladowe ilości.

Składniki:

Farsz słodki

  • 1 duże jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • suszone owoce (mieszanka): jagody goji, rodzynki, suszone miechunki, żurawina
  • cynamon, cukier do smaku

Farsz szłony

  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • ser kozi w plasterkach
  • 1 cebula
  • suszone pomidory
  • sól, pieprz do smaku

Składniki dodatkowe:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Składniki słodkie i słone kroimy i mieszamy w osobnych miseczkach, doprawiamy do smaku. Foremki do sufeltów smarujemy masłem. Ciasto francuskie dzielimy, krojąc na 4 równe kwadraty. Każdy kawałek ciasta umieszczamy w foremce, delikatnie dopasowując do kształtu foremki.

Dla ułatwienia przenoszenia ciasta, najlepiej jest wyjąć je z lodówki tuż przed pokrojeniem. Następnie nakładamy farsze, przecinamy ciasto nożem na brzegach, aby otrzymać 4 płaty do złożenia. Składamy ciasto, aby zakryć farsz i smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku do zarumienienia ciasta, przez ok. 20 min w 170 stopniach.

Summary
recipe image
Recipe Name
Ciasto francuskie na słodko i słono
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz