Ciasto francuskie jest świetną podstawą do wielu dań. Można je zawijać w rolady, formować rogale lub ciastka, a nawet przygotować całe danie główne na jego podstawie.
Osoby które nie mają cierpliwości na robienie własnego ciasta, mogą je łatwo dostać w każdym markecie. Przygotowanie dania nie jest pracochłonne i nie zajmuje wiele czasu a z pewnością będzie smakować każdemu.
Warto pamiętać, że ciasto francuskie jest kaloryczną przekąską. Ponadto, zawiera znaczną ilość węglowodanów i cholesterolu oraz tłuszczu. Odnajdziemy w nim co prawda błonnik, ale są to śladowe ilości.
Składniki:
Farsz słodki
- 1 duże jabłko
- garść orzechów włoskich
- suszone owoce (mieszanka): jagody goji, rodzynki, suszone miechunki, żurawina
- cynamon, cukier do smaku
Farsz słony
- 5 plasterków szynki parmeńskiej
- ser kozi w plasterkach
- 1 cebula
- suszone pomidory
- sól, pieprz do smaku
Składniki dodatkowe:
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Składniki słodkie i słone kroimy i mieszamy w osobnych miseczkach, doprawiamy do smaku. Foremki do sufeltów smarujemy masłem. Ciasto francuskie dzielimy, krojąc na 4 równe kwadraty. Każdy kawałek ciasta umieszczamy w foremce, delikatnie dopasowując do kształtu foremki.
Dla ułatwienia przenoszenia ciasta, najlepiej jest wyjąć je z lodówki tuż przed pokrojeniem. Następnie nakładamy farsze, przecinamy ciasto nożem na brzegach, aby otrzymać 4 płaty do złożenia. Składamy ciasto, aby zakryć farsz i smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku do zarumienienia ciasta, przez ok. 20 min w 170 stopniach.
