Chili i czekolada to doskonałe połączenie smaków. Pikantny deser będzie smakował każdemu a doskonale sprawdzi się na specjalne okazje jak Walentynki czy urodziny.

Czekolada zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie. Dzięki nim czekolada ma liczne właściwości i wartości odżywcze. Chronią one przed chorobami, stymulują układ odpornościowy i poprawiają nastrój.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • tabliczka ulubionej czekolady
  • 2 jajka
  • chili

Składniki na krem z ricotty:

  • ser ricotta
  • 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

W dużej misce zmieszaj dokładnie suche składniki: przesianą mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia a następnie dodaj do nich pozostałe mleko, jajko i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Dodaj szczyptę chili. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników przełóż ciasto do foremek na muffinki.

Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut. Przygotuj krem mieszając ricottę, serek waniliowy i cukier puder. Gdy babeczki się upieką i nieco wystygną udekoruj je kremem, możesz też dodać do ozdoby ulubiony owoc. Smak ricotty świetnie uzupełnią truskawki.

Summary
recipe image
Recipe Name
Czekoladowe babeczki chili z ricottą
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz