Świetnym pomysłem na grilla są szaszłyki. Dają nam wiele możliwości łączenia smaków i na pewno się nie znudzą. Dodatkowo pracy z nimi nie ma zbyt wiele a mogą stać się pyszną propozycją dla każdego.

Możesz je podać ze swoim ulubionym sosem. Świetnie pasuje też czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego.

Ananas zawiera witaminy, minerały, kwasy owocowe i bromelainę – grupę enzymów o wielu właściwościach leczniczych. Stosowany m.in. w leczeniu infekcji układu oddechowego, w celu poprawy trawienia czy pomocniczo w gojeniu się ran i złamań.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • świeży ananas
  • 2-3 czerwone cebule

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka oczyścić i pokrój na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj składniki marynaty z kurczakiem i pozostaw w lodówce na co najmniej 30 minut. W tym czasie obierz ananasa, pozbądź się stwardniałego środka i pokrój na mniejsze kawałki (najlepiej w kostkę). Cebulę pokrój w ćwiartki.

Następnie nabijaj na patyczki na przemian kurczaka, ananasa i cebulę. Czynność powtarzaj do wyczerpania skalników. Szaszłyki smaż na grillu kilka minut z każdej strony i gotowe!

Summary
recipe image
Recipe Name
Grillowane szaszłyki z kurczaka i ananasa
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz