Kolejna propozycja jajek na wielkanocny stół. Tym razem proponuję odchodząc od tradycji – pyszny zielony farsz z awokado i pietruszki, z dopełniającym smak chipsem z szynki parmeńskiej.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jest to białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym te niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 dojrzałe awokado
  • natka pietruszki
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • chili
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Plastry szynki parmeńskiej ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 200 stopni na 6-8 minut, aby powstały czipsy. Jajka obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Do żółtek dodaj awokado i zblenduj je razem na pastę.

Do masy dodaj odrobinę chili i pokrojoną drobno pietruszkę. Wszystko dopraw sokiem z cytryny i solą. Miejsce żółtek uzupełnij masą awokado i połóż na wierzch kawałek chipsa z szynki.

Summary
recipe image
Recipe Name
Jajka faszerowane awokado i pietruszką
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz