Jabłka dostępne są cały rok. Warto to wykorzystać przy każdej okazji ale szczególnie w okresie gdy jest na nie sezon. Szybki przepis na kakaowy jabłecznik może być świetnym pomysłem na wykorzystanie tych owoców.

Ziarna kakao mają liczne wartości odżywcze – są źródłem witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów. Kakao i inne produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli. 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 jabłka
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. W dużej misce wymieszaj je z cynamonem i odstaw na chwilę. W tym czasie roztrzep jajka z połową cukru na jednolita masę oraz zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Następnie do jabłek dodaj resztę cukru, mąkę z pozostałymi suchymi składnikami, jajka i olej. Wszystko zmieszaj dokładnie drewnianą łyżką.

Tak przygotowaną masę wlej do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy i piecz bez termoobiegu w 175 stopniach przez około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu możesz posypać ciasto cukrem pudrem.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kakaowy jabłecznik
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz