Sposobem na pocieszenie i odrobinę egzotyki oraz słońca może być pyszny koktajl z mango i pomarańczą. 

Liczne badania nad mango pokazują, że może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów, a także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ponadto złagodzi ból gardła i chrypkę. 

Składniki (4 porcje):

  • 2 dojrzałe mango
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki zimnego jogurtu greckiego (może być też naturalny)
  • 1/2 szklanki mleka (lub mleka kokosowego czy migdałowego)

Sposób przygotowania:

Obierz mango i odetnij cały miąższ od pestki. Kawałki owoców wrzuć do blendera wraz sokiem z pomarańczy, jogurtem i mlekiem. Wszystko razem dokładnie zmiksuj na gładką masę. Dobrze, aby jogurt był zimny, koktajl wtedy lepiej smakuje. Mango jest wystarczająco słodkie, ale w razie potrzeby możesz też dosłodzić go odrobiną miodu.

Jeśli lubisz, możesz dodać zamiast zwykłego mleka mleko kokosowe czy migdałowe.

Summary
recipe image
Recipe Name
Koktajl z mango i pomarańczą
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz