Kompot z suszu jest idealnym napojem na świąteczne stoły aby wspomóc trawienie. Jest też obowiązkowym elementem stołów wigilijnych.

Figi są skarbnicą wzmacniającego kości wapnia. Mają go prawie tyle samo co szklanka mleka. Ponadto są także najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców. Nie brakuje w nich również obniżającego ciśnienie potasu i zwalczającego stres magnezu.

Składniki:

  • 1½l wody
  • kilka sztuk suszonych jabłek
  • kilka sztuk suszonych gruszek
  • 3-5 goździków
  • 5 suszonych śliwek
  • 5 sztuk suszonych daktyli
  • 6 sztuk suszonych fig
  • kilka suszonych owoców żurawiny
  • 3 łyżki cukru lub cukru waniliowego
  • kawałek skórki z cytryny lub pomarańczy

Sposób przygotowania:

Owoce suszone zalej przegotowaną i wystudzoną wodą na całą noc. Rano zagotuj w tej samej wodzie. W trakcie gotowania dodaj 3-4 łyżki miodu, cukier, goździki oraz przetartą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Pod koniec gotowania do kompotu dodaj szczyptę cynamonu. Gotuj przez ok. 20 min. i gotowe!

Summary
recipe image
Recipe Name
Kompot z suszu figami i daktylami
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz