Krewetki są doskonałe w każdej postaci. Krewetki królewskie idealnie łączą się z aromatycznym czosnkowym masłem i pietruszką. Możesz je podać z chrupiącą bagietką i popijać schłodzonym białym winem.

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Zawiera związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel).

Składniki:

  • 6-8 krewetek królewskich
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina papryczki chili
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • cytryna do podania
  • pieczywo

Sposób przygotowania:

Najpierw opłucz i oczyść krewetki. Możesz też tak jak ja zostawić je do obrania na talerzu. Przyda się wtedy przy stole dodatkowy ręczniczek. Na patelnię dodaj masło i przysmaż na nim drobno posiekany czosnek. Następnie dorzuć krewetki i smaż każdą przez około 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj pietruszkę, możesz też odrobinę podlać je białym winem. Dopraw solą, chili i pieprzem. Podawaj ze świeżą bagietką lub na sałacie, udekoruj plastrami cytryny. 

Summary
recipe image
Recipe Name
Krewetki królewskie z czosnkiem i pietruszką
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz