Olbrzymie ciastka, które nadają się na słodki upominek lub do chrupania przy dobrej kawie. Przepis nie wymaga dużo czasu.

Czekolada zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie. Dzięki nim czekolada ma liczne właściwości i wartości odżywcze. Chronią one przed chorobami, stymulują układ odpornościowy i poprawiają nastrój.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 155 g mąki pszennej (ja użyłam mąki pełnoziarnistej)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 jajko
  • 100 g białej i gorzkiej czekolady
  • mieszanka orzechów: orzechy laskowe, włoskie, nerkowca

Sposób przygotowania:

Masło należy wyjąć z lodówki około godzinę przed pieczeniem. W tym czasie czekoladę i orzechy pokrój na niewielkie kawałki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni. Masło zmiksuj z cukrami na jasną, puszystą masę. Dodaj jajko, syrop klonowy i miksuj przez kolejne 5 minut. Następnie dodaj suche składniki – przesianą mąkę i sól. Na koniec dodaj rozdrobnioną czekoladę oraz orzechy i bardzo dokładnie wymieszaj. Z otrzymanej masy uformuj spore kule i delikatnie spłaszcz je w dłoni. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz przez ok. 15 minut, aż się ładnie zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, ale gdy wystygną zrobią się bardziej kruche.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kruche ciastka z czekoladą i orzechami
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz