Kurczak w sezamowej marynacie z pasty tahini, miodu i chili z dodatkiem orzechów jest pyszną propozycją na szybkie danie z kurczaka. Jego chrupiąca skórka i słodko-ostry smak przekona każdego smakosza.

Sezamowa pasta ma dużo wartości energetycznej, jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Olej sezamowy, będący składnikiem pasty tahini, zawiera tłuszcze omega-6, flawonoidowe fenolowe przeciwutleniacze, witaminy oraz błonnik pokarmowy. 

Składniki:

  • kilka sztuk kurzych udek
  • garść orzechów (np. nerkowca lub włoskich)

Składniki do marynaty:

  • 2 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • szczypta chili

Pastę tahini można bez problemu kupić w większych marketach na stoisku z żywnością kuchni świata. Można też zrobić ją samodzielnie prażąc ziarna sezamu, a następnie miksując je wraz z oliwą na jednolitą masę.

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj marynatę. Połącz ze sobą miód, tahini, olej, sos sojowy i chili. Kurczaka zamarynuj przez minimum godzinę w powstałej marynacie. Po tym czasie dosyp pokruszone orzechy ziarna sezamu i pomieszaj wszystko dokładnie. Całość wyłóż na blachę z papierem do pieczenia.

Piecz w 170 stopniach przez około 30-35 minut, aż kurczak się upiecze. 

Summary
recipe image
Recipe Name
Kurczak w tahini z orzechami
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz