Wdzięczne ciasto do kawy lub herbaty. Proste w przygotowaniu i nie zajmujące wiele czasu. Po ozdobieniu świetnie się prezentuje na stole.

Kakao jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom, jak również substancji, które uspokajają i poprawiają humor.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 200g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki do dekoracji:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Masło rozpuść w garnku i ostudź. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko. Jajka (żółtko i białko) ubij z cukrem na jednolitą masę. Gdy taką osiągniesz nie przerywając miksowania dodawaj po 1 łyżce mąki i masła. Miksuj, aż wszystkie składniki się połączą. Powstałą masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i wymieszaj. Formę na babkę wysmaruj masłem. Wlej najpierw kakaową masę (jest cięższa) potem białą. Przy pomocy patyczka zrób „esy floresy”. Dzięki temu osiągniesz ciekawy wzór ciasta.

Piecz w temperaturze 180ºC przez 35 minut. Gdy babka ostygnie udekorują ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Możesz również posypać ją wiórkami kokosowymi bądź kolorową posypką.

Summary
recipe image
Recipe Name
Łaciata babka
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz