To danie to idealna, lekka propozycja na wiosenny obiad. Kawałek dobrej ryby i aromatyczne pesto z orzechami nerkowca są gwarancją sukcesu. Podane na świeżym szpinaku z odrobiną chili stanowi idealną kompozycję smaków.

Łosoś w każdej formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu.

Składniki:

  • filet z łososia 1 szt./os.
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżka masła
  • cytryna

Składniki na pesto:

  • liście świeżej bazylii (ok. 1 doniczka)
  • ząbek czosnku
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • kawałek tartego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i czarny pieprz do smaku

Składniki na szpinak chili:

  • opakowanie szpinaku baby
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • chili i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na pesto zmiksuj blenderem i dopraw solą i pieprzem (możesz też użyć gotowego pesto ze sklepu). Rybę ułóż skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem i skropionym odrobiną oliwy z oliwek. Następnie wyłóż pesto na łososia i dorzuć na wierzch kilka drobno pokrojonych orzechów nerkowca.

Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. Przez 5 pierwszych minut piecz bez przykrycia, następnie przykryj na kolejne 20 minut i ostatnie 5 znowu piecz bez przykrycia. Najlepiej smakuje z plasterkiem cytryny, podane na świeżym szpinaku baby usmażonym na maśle z czosnkiem i odrobiną chili.

Summary
recipe image
Recipe Name
Łosoś w bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz