Japoński makaron udon to świetna podstawa do stworzenia szybkiego i prostego dania z orientalnym zacięciem. W przepisie wersja z imbirem i delikatną wieprzowiną.

Imbir powszechnie uznawany jest za leczniczy. Właściwości lecznicze imbiru wykorzystywane są w Azji gdzie stanowi podstawowy dodatek do potraw i lekarstwo na przeziębienie.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu udon
  • polędwiczka wieprzowa
  • 1 puszka kiełków fasoli mung
  • korzeń imbiru
  • 2 szalotki
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • ostre papryczki chili
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wieprzowinę kroimy w drobne paseczki. W miseczce dodajemy do niej 2 łyżki stołowe sosu sojowego, sok z limonki, pokrojony cieniutko imbir i kilka ostrych papryczek chili. Tak zostawiamy na ok. 20 min. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie kroimy szalotkę i dodajemy do miski z wieprzowiną.

Na mocno rozgrzanej patelni smażymy wieprzowinę z szalotką. Na końcu dodajemy na patelnię ugotowany wcześniej makaron udon, kiełki fasoli mung i sezam. Przyprawiamy i smażymy jeszcze przez chwilę.

Summary
recipe image
Recipe Name
Makaron udon z imbirową wieprzowiną
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz