Popularne niegdyś ciasto czekoladowe. Wielu może kojarzyć się ze smakiem dzieciństwa. Proste w przygotowaniu i zawsze dobre.

Czekolada zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie. Dzięki nim czekolada ma liczne właściwości i wartości odżywcze. Chronią one przed chorobami, stymulują układ odpornościowy i poprawiają nastrój.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 aromat do ciasta (np. rumowy)
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuść kostkę masła, dodaj kakao, cukier i wodę. Ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Odlej pół szklanki na polewę. Gdy masa wystygnie dodaj mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, aromat i miksuj, aż składniki się połączą. Białko ubij na sztywno i dodaj do masy, wymieszaj.

Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 60 min. Gdy ciasto lekko przestygnie wylej na nie polewę czekoladową. Możesz przystroić też wiórkami kokosowymi, rodzynkami czy kolorową posypką.

Summary
recipe image
Recipe Name
Murzynek
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz