To prosta do zrobienia i smaczna przekąska. Idealna do zabrania na lunch w pracy czy zjedzenia z sałatką w domu. Można go podawać na ciepło i zimno.

Oliwa z oliwek zawiera wiele witamin. Ma korzystny wpływ na zdrowie. Zawiera niewielką ilość tłuszczów nasyconych, ale jest składnikiem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g bekonu
  • opakowanie oliwek zielonych lub czarnych
  • 1 szklanka mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
  • 1 duża cebula
  • suszone pomidory
  • ser typu cheddar
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki pokrój w kostkę i zmieszaj razem z jajkami, oliwą i mąką w dużej misce. Przypraw solą i pieprzem. Masę wyłóż do blaszki-pasztetówki wysmarowanej masłem i bułką tartą. Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Kromki chleba możesz podawać ciepłe, tuż po upieczeniu lub zimne jako dodatek do sałatki.

Summary
recipe image
Recipe Name
Oliwkowy chlebek
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz