Zdrową, pełną białka i błonnika soczewicę bardzo łatwo połączyć z dowolnymi dodatkami tworząc pasztet. Upieczony burak wraz z płatkami migdałów i żurawiną nadaje mu wyjątkowy, słodki smak. Taki pasztet idealnie pasuje do pieczywa ale można go też jeść samego skrapiając delikatnie oliwą z oliwek.

Buraki to wspaniały środek krwiotwórczy, od dawna uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii i wg. badań wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.

Składniki:

  • 1½ szklanki soczewicy zielonej
  • 2 ugotowane buraki
  • 1 pietruszka – korzeń
  • 5 dużych łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • bakalie: płatki migdałów, żurawina, rodzynki, pestki dyni
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Soczewicę płuczemy, przesypujemy do garnka i gotujemy przez ok. 20 min. aż będzie miękka. Osobno gotujemy buraki. Odcedzamy soczewicę a następnie miksujemy blenderem na gładką pastę. Czym lepiej zblendujemy soczewicę tym pasztet będzie lepszy. Następnie buraki i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość łączymy w dużej misce, dodajemy bakalie i doprawiamy do smaku.

Masę na pasztet przekładamy do formy keksowej posmarowanej dokładnie masłem i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40-45 min. Po wystygnięciu wyjmujemy z formy i gotowe!

Summary
recipe image
Recipe Name
Pasztet z soczewicy z burakami
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

1 Komentarz

Napisz komentarz