Ten szybki, prosty i tani deser nie wymaga specjalnych przygotowań, wystarczy mieć pod ręką dojrzałe banany. Ich słodki smak nie jest wcale gorszy od najlepszego ciastka…

Banany to skarbnica potasu. Pomogą także na wrzody i biegunkę u dzieci. Natomiast skórka banana to sprawdzony sposób na kurzajki, ukąszenia komarów i wybielenie zębów. Zawiera wszystkie najważniejsze witaminy – A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych (magnezu, fosforu i wapnia).

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Banany umyj i pokrój równo wzdłuż na pół. Posyp je cukrem, cynamonem i wiórkami kokosowymi (zamiast wiórek możesz też użyć płatków migdałowych). Piecz w piekarniku w 190 stopniach przez 10 minut, aż skórka zrobi się czarna. Możesz podać z Nutellą lub lodami waniliowymi.

Summary
recipe image
Recipe Name
Pieczone banany
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

1 Komentarz

Napisz komentarz