W tłusty czwartek obowiązkowo trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka. Możemy to zrobić bez wyrzutów sumienia przygotowując pieczone pączki z dziurką z mąki pełnoziarnistej. Są smaczne i o wiele zdrowsze niż tradycyjna ich wersja. Sprawdzą się też bez święta.

Uwaga: Na ten przepis musisz zarezerwować sobie więcej czasu. Proces przygotowywania jest długi.

Zwykłe pączki najczęściej wytwarzane są z białej mąki, która ma znikomą wartość odżywczą i smażone są w głębokim tłuszczu. Przez to są źródłem tłuszczów trans, które zwiększają ryzyko chorób układu krążenia i licznych schorzeń o podłożu zapalnym.  Jednak pączki nie powinny nam szkodzić, jeśli sięgamy po nie jedynie od czasu do czasu. 

Składniki:

  • 5 szklanek mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 paczka drożdży suchych (7 g)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • mała łyżeczka soli

Składniki na dekorację:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki wody
  • kolorowa posypka
  • kolorowe barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę i drożdże. Następnie dodaj ciepłe mleko, masło, cukry i sól, przemieszaj i dodaj jeszcze 2 jajka. Całość zagnieć, aż ciasto będzie jednolite i klejące. Pozostaw je w ciepłym miejscu w misce przykryte ściereczką na około godzinę, półtorej aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij kształty oponek dużą szklanką i kieliszkiem. Donuty przełóż na blachę do pieczenia i odstaw na kolejne 30 min aż ponownie wyrosną.

Następnie posmaruj pozostałym jajkiem i piecz w 180 stopniach przez około 10 min. Gdy pączki nieco wystygną udekoruj je lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i wody i przyprósz kolorową posypką. Idealne nie tylko na tłusty czwartek!

Summary
recipe image
Recipe Name
Pieczone donuty
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz