To kolejna propozycja na szybką i prostą przekąskę, która jest zdrowszą alternatywą dla frytek ziemniaczanych. Banalna w przygotowaniu przekąska ze słodkich marchewek podana z dipem czosnkowym z pewnością będzie smakować wszystkim miłośnikom zdrowych smakołyków!

Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów (związków, które są barwnikami odpowiadającymi za pomarańczowy kolor marchewki i przeciwutleniaczami). Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek.

Składniki:

  • 1 kg marchewek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • tymianek, oregano, zioła prowansalskie, curry lub chili (wg upodobania)
  • szczypta soli do smaku

Składniki na dip:

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • mielony kolorowy pieprz
  • suszona bazylia

Sposób przygotowania:

Marchewki obierz i pokrój w słupki. W dużej misce dodaj do marchewek oliwę i wybrane przyprawy i odrobinę posól. Następnie zmieszaj wszystko dokładnie i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia.

Piecz w 180 stopniach przez ok. 30 min (w zależności od grubości słupków). Kontroluj jednak, by marchewki się nie przypaliły. W czasie gdy frytki się pieką zmieszaj wszystkie składniki dipu. Możesz go przełożyć do mini słoiczków tak jak u mnie lub po prostu do sosjerki. Upieczone frytki z marchewek podawaj z dipem na ciepło.

Summary
recipe image
Recipe Name
Pieczone frytki z marchewki
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz