Ryba po grecku to kolejne danie po barszczu czerwonym, którego nie może zabraknąć na wielu wigilijnych stołach. Można ją przygotować z filetów dorsza, pangi, morszczuka czy innych ryb. Jest nieskomplikowana w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie!

Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów (związków, które są barwnikami odpowiadającymi za pomarańczowy kolor marchewki i przeciwutleniaczami). Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek.

Składniki:

  • 1-1,5kg ulubionej ryby (np. panga, pstrąg, morszczuk, dorsz)
  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1 por
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Filety z ryby posól i przypraw pieprzem, skrop też odrobiną oleju i piecz w piekarniku przez ok. 20-25 min. w 180 stopniach. W czasie gdy ryba się piecze pokrój por i cebulę w piórka. Marchewkę, pietruszkę, seler zatrzyj na tarce jarzynowej. Pokrojoną cebulę i por przesmaż w rondlu na 1-2 łyżkach oleju, gdy już się zarumienią dodaj do rondla starte warzywa i zalej wodą.

Duś wszystko razem z liściem laurowym przez 15-20 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy i dopraw: sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką i szczyptą cukru. Chwilę jeszcze duś delikatnie wszystko mieszając. Następnie ułóż na przemian rybę i sos tak, by wierzchnią warstwę stanowił sos. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.

Summary
recipe image
Recipe Name
Ryba po grecku
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz