Podstawowymi składnikami sałatki Waldorf są jabłka, seler, majonez oraz orzechy. W przepisie z kurczakiem i sosem majonezowy na bazie jogurtu naturalnego. Do sałatki można dodać także indyka, rodzynki, czy otartą skórkę z cytryny.

Naukowcy doszukali się w selerze aż 86 cennych składników. Ma dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy. Zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym, witaminą PP i witaminę E. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.

Składniki:

  • połowa piersi z kurczaka
  • 1 mały seler naciowy
  • 1 jabłko
  • 10 szt. bezpestkowych winogron
  • garść orzechów włoskich
  • 2 garstki rukoli lub innych sałat
  • pieprz, sól do smaku

Składniki na sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem a następnie smażymy na patelni. Wszystkie pozostałe składniki drobno kroimy i mieszamy. Do jogurtu dodajemy łyżkę stołową majonezu, łyżkę soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy aż powstanie dresing. Po wystygnięciu kurczaka łączymy wszystkie składniki sałatki i zalewamy dresingiem.

Summary
recipe image
Recipe Name
Sałatka Waldorf
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz