Lekka, letnia sałatka z nektarynkami, prosciutto, mozarellą, pomidorkami cherry i miodowym dresingiem zaserwowana na sałacie rzymskiej to idealny pomysł na piknikową przekąskę pod gołym niebem.

Nektarynki są dobrym źródłem witaminy A, witaminy B3, witaminy B5, witaminy C, witaminy E, fosforu, potasu i miedzi. Dostarczają witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, witaminy K1, a także składników mineralnych: cynku, magnezu, manganu i żelaza

Składniki:

  • 3 dojrzałe nektarynki
  • 8-10 sztuk pomidorków cherry
  • 1 duża kulka mozarelli
  • 6-8 plasterków szynki prosciutto
  • sałata rzymska
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Owoce i warzywa dokładnie umyj i osusz. Nektarynki pokrój w ósemki pozbywając się pestek i ułóż na sałacie. Na wierzch połóż szynkę, przekrojone na pół pomidory i porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę. Całość polej dresingiem z oliwy, miodu i szczypty soli. 

Summary
recipe image
Recipe Name
Sałatka z nektarynek, mozzarelli i szynki prosciutto
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz