Dynia doskonale sprawdza się w wielu daniach. Jako element zupy czy pieczonych frytek. Często podczas przygotowywania dań z dyni zostaje jej więcej i brakuje pomysłów na jej wykorzystanie. Warto wtedy pomyśleć o sałatce.

Dynia to  warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Doceniali już meksykańscy Indianie.

Składniki:

  • kawałki upieczonej dyni hokkaido
  • sałata lodowa (lub rukola)
  • ser brie
  • orzechy laskowe
  • morele suszone
  • miód
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę porozdzieraj na mniejsze kawałki. Wcześniej upieczoną dynię pokrój w kostkę. Morele i ser pokrój w paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni. Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie.

Dodaj zmieszanej oliwy z miodem i solą oraz pieprzem. Zamieszaj i gotowe!

Summary
recipe image
Recipe Name
Sałatka z pieczoną dynią
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz