Przepis na wiosenną sałatkę ze świeżym szpinakiem, aromatycznymi truskawkami i pełnymi smaku kawałkami smażonej wołowiny. 

Truskawki zawierają także liczne witaminy, a zwłaszcza witaminę C. Poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę. Przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego i polepszają trawienie.

Składniki:

  • połowa opakowania świeżego szpinaku
  • kawałek wołowiny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • kilka truskawek
  • kiełki brokułu

Składniki na dresing:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Szpinak dokładnie wypłucz i osusz. W dużej misce dodaj do niego kiełki brokułu, pokrojone w plasterki truskawki i drobno posiekaną cebulkę. Osobno zmieszaj składniki dresingu. Następnie pokrój mięso w kosteczkę i smaż na patelni z łyżeczką oleju przez około 4 minuty, aż się zarumieni. Jeszcze ciepłe kawałki wołowiny dodaj szybko do sałatki. Zalej przygotowanym wcześniej sosem.

Najlepiej smakuje z ciepłymi kawałkami mięsa. Jeśli nie jesz mięsa lub nie lubisz wołowiny możesz podać tą sałatkę z grzankami.

Summary
recipe image
Recipe Name
Sałatka ze szpinaku z wołowiną i truskawkami
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz