Prosta, smaczna i sycąca sałatka ziemniaczana jest zawsze świetnym pomysłem zarówno na przystawkę, dodatek do dania a nawet samo danie główne.

Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów (związków, które są barwnikami odpowiadającymi za pomarańczowy kolor marchewki i przeciwutleniaczami). Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek.

Składniki:

  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 4 średnie ogórki konserwowe (lub kiszone)
  • 3 marchewki
  • szczypiorek
  • 5-6 plastrów szynki parmeńskiej
  • garść ziaren słonecznika
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i wstaw aby się gotowały. W tym czasie obierz i pokrój w słupki marchewki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysyp marchewki i skrop oliwą z oliwek (możesz też dowolnie przyprawić). Piecz aż będą miękkie i zarumienione. Pod koniec pieczenia wrzuć obok na blachę kilka plastrów szynki parmeńskiej tak aby powstały chipsy. Upraż ziarna słonecznika, wrzucając je na suchą patelnie na duży ogień.

Gdy warzywa się ugotują/upieką i wystygną pokrój wszystko kostkę. Dodaj szczypiorek, słonecznik i pokruszone chipsy z szynki. Wszystko razem dopraw sosem jogurtowo-majonezowym.

Summary
recipe image
Recipe Name
Sałatka ziemniaczana z pieczoną marchewką
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz