Sernik smakuje wszystkim nie tylko od święta. Z przepisem uda się za każdym razem.

Brzoskwinie zawierają duże ilości błonnika. Działają także moczopędnie, dzięki czemu pomagają oczyszczać organizm z toksyn. Dzięki zawartości potasu, pomagają w zwalczaniu zmęczenia, skurczy oraz zawrotów głowy. 

Składniki na spód:

  • 170g kruchych ciastek o smaku waniliowym albo czekoladowym
  • 70g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

  • 500g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300g brzoskwini z puszki

Sposób przygotowania:

Ciastka pokrusz przy pomocy blendera i dodaj do wcześniej roztopionego masła. Składniki wymieszaj tak, aby powstał mokry piasek. Tortownicę wyłóż na dnie powstałą masą ciasteczkową. Ser, jajka, aromat i mąkę ziemniaczaną zmiksuj na gładko i wylej na przygotowany wcześniej spód. Brzoskwinie pokrój w paski i udekoruj nimi górę ciasta. Możesz również dodać rodzynki bądź truskawki.

Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 min. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i włożyć do lodówki na ok. 12 godzin.

Summary
recipe image
Recipe Name
Sernik pieczony z brzoskwinią
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz