Kwaśne porzeczki i słodkie truskawki połączone z twarogiem sernikowym w ten w orzeźwiający deser są idealnym pomysłem na upalne dni. Słodkości i wyjątkowego smaku dodaje mu biała czekolada.

Czekolada zawiera ważne dla zdrowia mikroelementy, jak potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź oraz witaminy B6, B2, A, E, B3, B12. Zawarta w czekoladzie fenylotylamina pobudza w organizmie produkcję endorfin, zwanych potocznie „hormonami szczęścia”. 

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu (można kupić gotowy w wiaderku)
  • 2 szklanki porzeczek
  • 250 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 tabliczka białej czekolady

Sposób przygotowania:

Owoce umyj i oczyść. Z truskawek usuń szypułki i przekrój na pół. Następnie rozrób 2 galaretki z gorącą wodą (jak w instrukcji na opakowaniu) i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie zetrzyj na wiórki tabliczkę czekolady (na tarce o dużych oczkach). Gdy galaretki będą miały temperaturę „pokojową” dodaj 3/4 całości do twarogu i 1/2 startej czekolady, zmieszaj wszystko razem dokładnie. Do okrągłej tortownicy wylej całą masę twarogową i odstaw do lodówki na 20-30min.

Po tym czasie ułóż na wierzchu truskawki i porzeczki. Zalej pozostałą częścią galaretki. Wstaw do lodówki na kilka godzin, tak żeby galaretka i masa twarogowa stężały. Na końcu posyp całość pozostałą połową wiórek czekoladowych. 

Summary
recipe image
Recipe Name
Słodko-kwaśny sernik na zimno z białą czekoladą
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz