To danie może nie jest najszybsze w wykonaniu, ale na specjalne okazje trzeba się specjalnie przygotować. Na pewno zrobi wrażenie jako danie główne na każdym.

Wołowina na steki zawiera najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych spośród wszystkich mięs czerwonych. Steki wołowe zawierają również mało kalorii. Steki wołowe są bogatym źródłem białka jak i żelaza oraz witamin B1 i witaminy B6.

Składniki:

  • ćwiartka dyni
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 steki wołowe
  • 2 średniej wielkości buraki
  • tymianek, rozmaryn, chili
  • miód
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Na początku pokrój dynię. W dużej misce wymieszaj ją z tymiankiem, solą, pieprzem, 2 łyżkami oliwy z oliwek i wstaw do pieczenia na 20 minut w 180 stopniach. Gdy dynia się piecze przygotuj szpinak. Na masło wrzuć dwa pokrojone ząbki czosnku, chili i sól i dodaj wypłukane dokładnie liście szpinaku (ja dodałam też garść suszonych pomidorów). Smaż razem przez parę minut aż szpinak nabierze smaku i zmniejszy swoją objętość. Następnie pokrój w cienkie plasterki buraki, rozłóż je na papierze do pieczenia, skrop miodem, posyp solą i rozmarynem. Wstaw do piekarnika gdy dynia się upiecze.

Piecz przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie zblenduj upieczoną dynię z łyżką śmietany solą i pieprzem. Podgrzej patelnię z łyżką oleju i połóż na niej steki. Smaż z każdej strony około 4 minut. Po usmażeniu zawiń na chwilę steki szczelnie folię aluminiową.

Wyjmij buraki z piekarnika i rozłóż na talerzu, następnie połóż warstwę szpinaku i ozdób puree z dyni, na wierzch połóż steki i dopraw je pieprzem i solą.

Summary
recipe image
Recipe Name
Steki z pieczonym burakiem, pikantnym szpinakiem i puree z dyni
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz