Robienie pierniczków na Święta to przyjemność dla wszystkich domowników. Możesz przygotować je z dziećmi lub zaprosić znajomych do wspólnego zdobienia tych korzennych, lukrowanych smakołyków. Świetna zabawa gwarantowana!

Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne (niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki). Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki margaryny
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki przyprawa do piernika
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • miód w dowolnej ilości
  • kilka łyżek oleju
  • 1 łyżka kawy Inki

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i kawę wysyp na blat. Dodaj do nich margarynę i posiekaj nożem na małe kawałki. Dodaj miód i jajka. Gdy ciasto jest za gęste dodaj odrobinę wody. Wszystko razem zagnieć. Zagniecione ciasto wstaw na kilka minut do lodówki, aby lekko się schłodziło. Następnie rozwałkuj je i za pomocą foremek wytnij ulubione kształty.

Pierniczki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika. Piecz przez 10-15 min. aż się zarumienią. Schłodzone udekoruj według upodobania.

Summary
recipe image
Recipe Name
Świąteczne pierniczki
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz