Zamiast tradycyjnego pasztetu świątecznego można przygotować go w wersji wegetariańskiej, z grzybami. Idealnie pasuje na świąteczne śniadanie do pieczywa lub jako samodzielna przekąska podawana z ciepłym sosem grzybowym lub jeszcze lepiej chrzanowym.

Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. 

Składniki:

  • 3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka grzybów suszonych
  • kilka pieczarek
  • pół dużego selera
  • natka pietruszki
  • duża marchewka
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Sposób przygotowania:

Grzyby namocz odpowiednio wcześniej aby były miękkie. Zagotuj soczewicę. W czasie gdy soczewica się gotuje pokrój cebulę i przesmaż ją na oleju z pieczarkami. Na patelnię dodaj pokrojone w paseczki grzyby. Uduś wszystko razem z odrobiną soli i pieprzem. Zetrzyj też marchewkę i seler na tarce z dużymi oczkami. Gdy soczewica się ugotuje i wystudzi dokładnie ją zblenduj i dodaj do niej grzyby z cebulą (wraz z sosem, w którym się dusiły) i warzywa. Do masy dodaj jajko, oliwę, masło i przypraw. Dokładnie zmieszaj. Następnie przełóż pasztet do rynienki wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką.

Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30-40 min. aż wierzch pasztetu pokryje złocista skórka.

Summary
recipe image
Recipe Name
Świąteczny pasztet z soczewicy z grzybami
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz