Szparagi są obowiązkowe na wiosennym stole. Można z nich przygotować tarty, zupy-kremy, zapiekanki lub podać je z jajkiem czy bułką tartą. Doskonale sprawdzą się też lekka wersja białych szparagów w cieście francuskim z szynką szwarcwaldzką.

Szparagi są źródłem witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają.

Składniki:

  • szparagi białe lub zielone
  • ciasto francuskie (może być gotowe)
  • szynka szwarcwaldzka (lub parmeńska)
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Białe szparagi w przeciwieństwie do zielonych trzeba najpierw obrać ze skórki ostrym nożem lub obieraczką do warzyw (możesz też nabyć specjalną obieraczkę do szparagów). Następnie obetnij twarde końcówki około 3 centymetrów od końca łodygi.

Tak przygotowanie szparagi wrzuć do wysokiego garnka i gotuj w pozycji pionowej przez około 5 minut (kwiatem do góry z łebkami nad powierzchnią wody). Do wody możesz dodać także odrobinę cukru. Po tym czasie odsącz je na durszlaku i ostudź zimną wodą. Następnie osusz szparagi i zawiń po dwie sztuki w plasterek szynki szwarcwaldzkiej.

Każdą z porcji otocz paskiem z ciasta francuskiego. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut.

Summary
recipe image
Recipe Name
Szparagi w cieście francuskim
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz