Do grilla obowiązkowa jest przepyszna sałatka. W warunkach polowych (w ogrodzie, na wyjeździe czy kempingu) jednak trzeba skupić się tęż na prostocie i czasie przygotowania. Sałatka z kapusty pekińskiej z owocami będzie idealnym rozwiązaniem.

Orzechy włoskie mają zbawienny wpływa na układ krążenia (obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie, zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów). Dodatkowo koenzym Q10pomaga unieczynnić cholesterol LDL, a L-arginina przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych (obniża się ciśnienie krwi i spada ryzyko zawału serca).

Składniki:

  • mix owoców w puszce
  • kapusta pekińska
  • orzechy włoskie
  • pestki dyni
  • cebula czerwona
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Owoce odcedź. Zmieszaj razem w dużej misce kapustę, owoce, orzechy, pestki dyni i cebulę. Następnie zrób dresing mieszając jogurt, majonez, szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Gotowy dresing dodaj do reszty składników.

Summary
recipe image
Recipe Name
Szybka sałatka na grilla
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz