Zamiast tradycyjnego piernika świątecznego warto przygotować tartę o cudownym korzennym aromacie, przełamaną konfiturą figową i słodyczą czekolady. Jest nie tylko smaczna, ale zachwyca też wyglądem. Na pewno zrobi wrażenie na świątecznych gościach!

Figi są skarbnicą wzmacniającego kości wapnia. Mają go prawie tyle samo co szklanka mleka. Ponadto są także najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców. Nie brakuje w nich również obniżającego ciśnienie potasu i zwalczającego stres magnezu.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 100g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Składniki dodatkowe:

  • słoik konfitur figowych
  • budyń czekoladowy
  • mleko

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj, wyłóż nim formę do tarty, nakłuj wierzch widelcem i piecz przez 15 min. w temp. 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie wyłóż na nie cienką warstwę konfitury figowej. Zagotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Gdy budyń będzie gotowy wylej go i równomiernie rozprowadź na konfiturze. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin aż budyń się zetnie.

Summary
recipe image
Recipe Name
Tarta piernikowa z figową konfiturą
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz