To chyba najprostsze ciasto na świecie a zrobione z sezonowymi owocami smakuje najlepiej! W przepisie w wersji słodko-kwaśnej czyli jabłko i rabarbar. Jako dodatek do jeszcze ciepłej Tarte Tatin możesz podać lody lub bitą śmietanę.

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Lecznicza odmiana rabarbaru (rzewień lekarski)  ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające.

Składniki:

  • ciasto francuskie (może być gotowe)
  • 5-6 jabłek
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3-4 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj jabłka i rabarbar. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki (lub ósemki jeśli są duże), rabarbar pokrój w kawałki o długości około 5 cm. Na patelnię wrzuć masło i cukier. Gdy masło z cukrem się rozpuszczą i zacznie robić się karmel, dodaj na patelnię owoce i smaż je przez około 7-9 minut aż zmiękną. Zwróć uwagę, aby owoce całe pokryły się karmelem. Formę do tarty dokładnie posmaruj masłem, by łatwiej wyjąć ciasto po upieczeniu. Zawartość patelni przełóż do formy układając owoce na środku tak, aby zostawić około 3 cm przestrzeni od brzegu formy.

Następnie przykryj wszystko szybko ciastem francuskim (wyjętym prosto z lodówki) wciskając delikatnie końcówki ciasta pod owoce. Przed wrzuceniem do piekarnika nakłuj jeszcze ciasto widelcem.

Piecz około 20 minut w 200 stopniach. I teraz najtrudniejsza część… pomagając sobie talerzem, odwróć tartę na drugą stronę (owocami do góry) nie jest to konieczne bo nie zmieni to smaku, ale zdecydowanie ładniej wygląda! Podaj na ciepło z lodami, śmietaną czy innym ulubionym dodatkiem.

Summary
recipe image
Recipe Name
Tarta Tatin z jabłkami i rabarbarem
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz