Kanapki z burakiem można podawać na ciepło lub zimno i łączyć na wiele sposobów dodając swoje ulubione składniki: ryby, mięso czy sery. W przepisie tosty z serem wędzonym, szynką parmeńską i prażonym słonecznikiem. Najlepiej smakują podane z sosem balsamicznym i lekką sałatką.

Buraki to wspaniały środek krwiotwórczy, od dawna uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii i wg. badań wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.

Składniki:

  • 2 kromki ulubionego chleba
  • 1 ugotowany burak
  • 4 grube plasterki sera żółtego sera wędzonego
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • ziarna słonecznika (prażone)
  • sól i pieprz

Składniki na sos:

  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotuj kanapki nie nakładając wierzchniej warstwy pieczywa. Zapiecz w piekarniku, aż ser się zacznie rozpuszczać. Złóż tosty i wymieszaj składniki sosu.

Summary
recipe image
Recipe Name
Tosty z burakiem i serem wędzonym
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz