Na wielkanocny obiad warto przygotować coś pysznego. Idealnie na tę okazję będą pasować kacze udka z jabłkami. Jako dodatek można przygotować buraczki i ziemniaki z wody, posypane koperkiem.

Mięso z kaczki nie należy do mięs dietetycznych ze względu na dużą zawartość tłuszczu jednak zawiera dużo zdrowych kwasów tłuszczowych.

Składniki:

  • kacze udka (1szt./os)
  • 3 duże kwaśne jabłka
  • majeranek
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Udka natrzyj solą, pieprzem i majerankiem i odstaw na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 200 stopni na około 15-20 minut. Następnie wyjmij naczynie i dorzuć do kaczki obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka (w razie potrzeby możesz też odlać zbyt dużą ilość tłuszczu).

Przykryj wszystko wierzchem od naczynia żaroodpornego i wstaw ponownie do piekarnika na około 2 godziny na 170 stopni, aby się wszystko razem udusiło. Podawaj z ziemniakami i buraczkami lub czerwoną kapustą. 

Summary
recipe image
Recipe Name
Udka z kaczki z jabłkami
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz