Na wielkanocnym stole nie może też zabraknąć sałatki z majonezem. Doskonałym rozwiązaniem będzie szybką i prostą w przygotowaniu sałatka z zielonego groszku.

Groszek obfituje w witaminy z grupy B (między innymi B9, czyli kwas foliowy) oraz witaminę A, C, E i K. Oprócz tego zawiera dużo żelaza, a także potas, fosfor, cynk, magnez i wapń (witamina K ułatwia wchłanianie wapnia).

Składniki:

  • 2 puszki zielonego groszu
  • 6 małych ogórków konserwowych
  • ugotowane jajka (1 połówka na osobę)
  • 5 plastrów szynki (u mnie parmeńska)
  • 1/2 małej, czerwonej cebuli
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Groszek odsącz z płynu i wrzuć do dużej miski. Cebulę, szczypiorek, ogórki i szynkę pokrój w kosteczkę. Wszystko to razem zmieszaj w dużej misce. Następnie dopraw majonezem, chrzanem, solą i odrobiną pieprzu. Przed podaniem połóż na wierzchu ugotowane jajka, możesz też dla ozdoby posypać jeszcze szczypiorkiem.

Summary
recipe image
Recipe Name
Wielkanocna sałatka z groszku
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz