Jajka są obowiązkowe na Wielkanocnym stole. Nie muszą być jednak nudne czy mdłe! Można przygotować faszerowaną wersję jajek z koperkiem, z szynką i serem cheddar.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jest to białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym te niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • starty ser typu cheddar
  • koperek
  • szczypiorek
  • 3 plastry szynki wiejskiej
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Krótkim, ostrym nożem nakłuj skorupki jajek i delikatnie przekrój na dwie połówki. Nie jest to takie trudne jakby się mogło wydawać. Wydrąż łyżeczką środek. W miseczce rozdrobnij jajko widelcem i dodaj do niego starty cheddar, pokrojoną w kosteczkę szynkę, posiekany koperek i szczypiorek. Przypraw wszystko majonezem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Masę włóż z powrotem do skorupek.

Następnie wierzch jajek odwróć i zanurz w bułce tartej tak jak to się robi z panierką w kotletach schabowych. Wierzchem do dołu ułóż na patelni i smaż z łyżeczką oleju przez 2 minuty, aż bułka się zarumieni. Podawaj na zimno, gdy ser się zetnie.

Summary
recipe image
Recipe Name
Wielkanocne faszerowane jajka w skorupkach
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz